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GC–MS study of compounds isolated from Coffea arabica flowers by different extraction techniques

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dc.coverage.spatial Colombia es_CO
dc.creator Stashenko, Elena E.
dc.creator Martínez Morales, Jairo René
dc.creator Cárdenas Vargas, Silvia
dc.creator Saavedra Barrera, Rogerio
dc.creator Durán, Diego Camilo
dc.date.accessioned 2019-04-01T02:45:20Z
dc.date.available 2019-04-01T02:45:20Z
dc.date.issued 2013-07
dc.identifier.uri http://repositorio.colciencias.gov.co/handle/11146/34175
dc.description.abstract Headspace (HS), extractive, and distillative methods were employed to isolate volatile and semivolatile compounds from fresh Coffea arabica flowers. Static HS solid-phase microextraction (HS-SPME), microwave-assisted HS-SPME (MW-HS-SPME) with simultaneous hydrodistillation, and extraction with hexane or supercritical CO2-isolated mixtures in which around 150 different chemical substances were identified or tentatively identified by GC–MS analysis. n-Pentadecane (20–37% relative peak area, RPA) was the most abundant compound in the HS fractions from fresh flowers, followed by 8-heptadecene (8–20% RPA) and geraniol (6–14% RPA). Hydrocarbons (mostly C13–C30 paraffins) were the predominant compound class in all the sorptive extractions (HS-SPME, MW-HS-SPME, distillate), followed by terpenoids or oxygenated compounds (which varied with the isolation technique). Caffeine, a distinctive component of coffee fruits and beans, was also found in relatively high amounts in the supercritical CO2 extract of C. arabica flowers. es_CO
dc.description.sponsorship Departamento Administrativo de Ciencia, Tecnología e Innovación [CO] Colciencias es_CO
dc.format pdf es_CO
dc.format.extent 14 páginas es_CO
dc.language.iso eng es_CO
dc.relation.ispartof Programa: Bioprospección y desarrollo de ingredientes naturales para las industrias cosmética, farmacéutica y de productos de aseo con base en la biodiversidad colombiana. La publicación completa está disponible en : <a href="http://repositorio.colciencias.gov.co/handle/11146/34163" target="blank">http://repositorio.colciencias.gov.co/handle/11146/34163</a> es_CO
dc.rights info:eu-repo/semantics/embargoedAccess es_CO
dc.source J. Sep. Sci. 2013, 00, 1-14 es_CO
dc.title GC–MS study of compounds isolated from Coffea arabica flowers by different extraction techniques es_CO
dc.type info:eu-repo/semantics/article es_CO
dc.date.embargoEnd info:eu-repo/date/embargoEnd/2024-01-31 es_CO
dc.type.hasversion info:eu-repo/semantics/publishedVersion es_CO
dc.description.projectid 5507-543-31904 es_CO
col.date.proyecto 2018-01
col.programa.colciencias Programas de CT+I Ejecutados por Redes de Conocimiento es_CO
col.comunidadvinculada Comunidad científica colombiana es_CO
dc.creator.corporativo Bio-Red-CO-CENIVAM es_CO
dc.creator.corporativo Universidad Industrial de Santander, UIS es_CO
dc.audience Administradores de ciencia y tecnología es_CO
dc.audience Investigadores es_CO
dc.description.projectname Programa: Bioprospección y desarrollo de ingredientes naturales para las industrias cosmética, farmacéutica y de productos de aseo con base en la biodiversidad colombiana es_CO
dc.description.isproject no es_CO
dc.creator.mail elena@tucan.uis.edu.co es_CO
dc.identifier.bibliographicCitation Contiene 33 referencias bibliográficas. Véase documento adjunto es_CO
dc.identifier.doi 10.1002/jssc.201300458
dc.subject.lemb Biología vegetal es_CO
dc.subject.keyword Coffea arabica
dc.subject.keyword Coffee flower compounds
dc.subject.keyword Microwave-assisted extraction
dc.subject.keyword Solid-phase microextraction
dc.subject.keyword Supercritical fluid extraction
dc.subject.spines Aceites esenciales es_CO
dc.subject.spines Bioquímica vegetal es_CO
dc.subject.spines Biotecnología es_CO
dc.subject.spines Química agrícola es_CO
dc.subject.spines Tecnología química es_CO
col.contrato 0572-2012 es_CO
col.tipo.esp Artículos de investigación es_CO


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